When I cook I think in Spanish - don’t know why
Πάντα έλεγα ότι οι καλύτερες συνταγές εφευρέθηκαν με τη μέθοδο ότι-έχει-μείνει-στο-ντουλάπι. Όχι ότι ισχυρίζομαι πως η παρούσα συνταγή αποτελεί μια από τις καλύτερες…
Ήταν μια έμπνευση της στιγμής, μια μέρα που το ντουλάπι με τα μπαχαρικά είχε ξεμείνει από τα βασικά. Μια έμπνευση που μας προέκυψε νόστιμη.
Υλικά
- 3/4 με 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο.
- 1 κεφάλι μπρόκολο (ανάλογα με το κρέας διαλέγουμε και το μέγεθος)
- Λίγο ελαιόλαδο (για το τηγάνι)
- Κόκκινη γλυκιά πάπρικα (τριμμένη)
- Κύμινο (τριμμένο)
- Σκόρδο (ξερό, τριμμένο)
- Τζίντζερ (τριμμένο)
- αλάτι
Παρασκευή
Έχουμε πλύνει και κόψει το μπρόκολο, το οποίο και ζεματάμε ανάλογα με τα γούστα του καθενός: άμα μας αρέσει τραγανό αρκεί το ζεμάτισμα για 1-2 λεπτά, ειδάλλως αφήστε το να πάρει μια βράση. Αν μπορείτε να το κάνετε και στον ατμό ακόμα καλύτερα.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές και το τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Μόλις πάρει λίγο ρίχνουμε την πάπρικα, το κύμινο, το σκόρδο και το τζίντζερ και σωτάρουμε.
Η πάπρικα και το κύμινο θα σας δώσουν τη γεύση για αυτό μη τα τσιγκουνευτήτε. Το τζίντζερ προσδίδει μια πικάντικη, ψιλοκαυτερή γεύση που μένει στο στόμα, όσο περισσότερο, τόσο πιο πολύ θα σας μείνει η γεύση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μπρόκολο και αλάτι και αφήνουμε να τραβήξει τα μυρωδικά ένα - δυο λεπτά.
Σερβίρουμε με πατάτα φούρνου για ένα πλήρες γεύμα, ή σα μεζέ με το τσιπουράκι.
Σάββατο
Εδώ βγαίνουν μυστικά, κολπάκια και παραλλαγές. Για τους μη έχοντες τζίντζερ σε σκόνη, ψάξτε να βρείτε μίγμα για κινέζικο. Αυτό είναι συνήθως τζίντζερ και σκόρδο μαζί.
Το φαϊ δεν βγάζει ζουμί. Για να του δώσουμε λίγη σάλτσα προσθέτουμε λίγο από το νερό με το οποίο βράσαμε το μπρόκολο στο τέλος.
Η πατάτα “φούρνου” γίνεται ταχύτατα στο φούρνο μικροκυμμάτων: πλύντε καλά, τρυπήστε με το πηρούνι 1-2 φορές, τυλίξτε με μια πετσέτα και βομβαρδίστε τη για 10 λεπτά στο μέγιστο.
Αν σας έπεσε πολύ το τζίντζερ “σβύστε” το με λίγο γιαούρτι.
I always say that the best recipes were invented with the what-is-left-in-the-cupboard method. Not that this one counts as one of them…
It was a momentary inspiration on a day when the spices cupboard was running low on the basics. An inspiration that turned out tasty.
Ingredients
- 3/4 to a kilo of chicken fillets.
- 1 broccoli (choose size according to quantity of meat)
- A little olive oil
- Ground red paprika (sweet)
- Ground cumin
- Ground garlic
- Ground ginger
- Salt
Preparation
Wash and chop the broccoli. Drop it in boiling water. how long you leave it in there depends on how crunchy you want it. A couple of minutes is enough for a satisfying crunch. If you can steam it, even better.
Chop the chicken in bite sized pieces and sizzle it in the pan with a bit of olive oil.
Add the paprika, cumin, ginger and garlic. Saute the chicken until done. paprika and cumin give you the taste so don’t be stingy. Ginger will give you a spicy aftertaste, the more the spicier.
Lower the heat and add the broccoli and salt. Let it suck the spices for a couple of minutes and you’re done.
Serve with an jacket potato for a full meal or as accompaniment to tsipouro.
If you overdo it with the ginger serve with a dollop of greek-style yogurt.
Fast track to a jacket potato: wash, prick with a fork, wrap in towel and nuke in microwave for 10 mins.